Odborníci pre vzdelávanie k udržateľnému rozvoju v celom Karpatskom regióne navrhli 26. september 2024 osláviť  ako Karpatský deň, ktorý by pomohol podporiť ochranu a trvalo udržateľný rozvoj Karpát.

Karpaty tvoria pomyselnú,  akoby chrbtovú kosť strednej Európy. Tiahnu sa obrovským, približne 1500 kilometrovým oblúkom cez osem európskych štátov, zo Slovenska až do Srbska.

Počas tohto dňa budú rôzni aktéri a organizácie usporadúvať aktivity na miestnej a regionálnej úrovni na školách, v národných parkoch a chránených krajinných oblastiach.

V západnej časti tohto pohoria leží jeden z deviatich slovenských národných parkov, Národný park Malá Fatra, tiež nazývaný aj okno do Karpát, z ktorého môžete vidieť, vraj na Slovensku najkrajšie, oku lahodiace výhľady na krajinu a horskú scenériu.

Karpatský deň si pripomenieme aj my spolu s miestnymi školami rôznymi zaujímavými aktivitami, prednáškami a exkurziou do chráneného územia. Žiaci zo ZŠ a MŠ Ondreja Štefku Varín, Spojená škola Belá a ZŠ Dolná Tižina sa v tento deň dozvedia o biodiverzite Malej Fatry, o jej prírodnom bohatstve a kultúrnom dedičstve a  prečo je ochrana prírody potrebná nielen pre nás, ale aj pre budúce generácie.