Boli sme súčasťou 60.ročníka Tábora ochrancov prírody

V dňoch 21. – 26.7.2024 sa v ATC Varín uskutočnil neuveriteľný 60.ročník Tábora ochrancov prírody (TOP), ktorý organizuje Slovenský zväz ochrancov prírody a krajiny.

Správa NP Malá Fatra sa už v minulosti viackrát zúčastnila TOP-u ako spoluorganizátor, tento rok tomu nebolo inak a viacerí naši kolegovia si pripravili bohatý program.

V nedeľu 21.júla sme sa zúčastnili slávnostného otvorenia, kde našej Správe bol odovzdaný pamätný list za dlhoročnú spoluprácu a naše kolegyne symbolicky zapálili vatru.

V pondelok 22. júla sprevádzal účastníkov TOP-u náš botanik Mgr. Jozef Limánek trasou Varín – Jedľovina – asfaltové jazero Nezbudská Lúčka.

V utorok 23. júla si naše kolegyne z oddelenia environmentálnej výchovy Mgr. Dana Repáňová a Mgr. Alena Badurová pripravili pre malých aj veľkých rôzne vzdelávacie environmentálne aktivity.

V streda 24. júla nás účastníci navštívili priamo na Správe NP Malá Fatra, kde si mohli pozrieť našu chovnú stanicu a strážca Pavol Kubala im porozprával, ako postupovať pri nájdení zraneného živočícha a ako prebieha následná rehabilitácia živočíchov. Kolegyňa Mgr. Dana Repáňová porozprávala účastníkom o „našich“ bocianoch, ktoré hniezdia v záhrade Správy NP Malá Fatra. S kolegyňou Mgr. Alenou Badurovou absolvovali účastníci TOP-u prehliadku historických pamiatok obce Varín.

Vo večerných hodinách lesník Ing. Peter Cáder odprezentoval účastníkom tábora zaujímavosti o NP Malá Fatra, po prezentácii nasledovala diskusia.

Ďakujeme organizátorom TOP-u a špeciálne dlhoročnej organizátorke Oľge Removčíkovej, že sme mohli byť súčasťou legendárneho 60.ročníka TOP-u a už teraz sa tešíme na ďalšie ročníky.