Likvidácia inváznych rastlín

Invázne rastliny sú na našom území nepôvodné druhy, ktoré boli dovezené z iných krajín a vysadené zväčša ako okrasné či medonosné rastliny.

Medzi hlavné a nebezpečné znaky inváznych rastlín patrí schopnosť:

  • rýchleho šírenia sa (podzemkami / tvorba vysokého množstva semien s vysokou klíčivosťou),
  • vytláčania našich pôvodných druhov vzhľadom na tvorbu rozsiahlych porastov,
  • negatívne meniť charakter biotopov.

Niektoré invázne rastliny sú taktiež známe ako alergény, iné môžu vyvolávať rôzne kožné ochorenia.

Invázne rastliny sa šíria najmä popri cestách, železniciach, opustených priestranstvách, lesných cestách či vodných tokoch.

Likvidácia inváznych rastlín je mnohokrát náročná a vyžaduje si systematické niekoľkoročné zásahy.Kolegovia zo strážnej služby každoročne odstraňujú predovšetkým dva druhy inváznych rastlín.

Náprstník červený (Digitalis purpurea) sa za posledné roky šíri popri turistickom chodníku, ktorý vedie od sedla Plešel na Chatu pod Suchým. Jeho likvidácia spočíva vo vytrhávaní kvitnúcich jedincov v čase kvitnutia, kedy je jeho identifikácia najľahšia.

Boľševník obrovský (Heracleum mantegazzianum) patrí medzi najnebezpečnejšie druhy inváznych rastlín na našom území. Vďaka uvoľnenej bunkovej šťave, ktorá obsahuje fotoaktívne furokumaríny, pri kontakte rastliny s kožou vznikajú popáleniny až pľuzgiere. Táto rastlina je najnebezpečnejšia v júni, kedy má najvyšší obsah furokumarínov. Rastlina môže dosahovať dva až päť metrov. Na území NP Malá Fatra sú každoročne likvidované dva až tri jedince tejto inváznej rastliny v NPR Tiesňavy, kde sa vyskytuje na štrkovej lavici pri rieke Varínka.

náprstník červený (Digitalis purpurea)

náprstník červený (Digitalis purpurea)

boľševník obrovský (Heracleum mantegazzianum)