Úspešné hniezdenie bocianov bielych vo Varíne

Dňa 21.6.2024 sme mali naplánované krúžkovanie bocianích mláďat na hniezdach v Mojši a vo Varíne.
Žiaľ pri príchode k hniezdu v Mojši sme zistili, že mláďa v hniezde nie je. Vzhľadom k tomu, že ešte pred pár dňami v hniezde mláďa bolo pozorované, predpokladáme, že pravdepodobne búrka spred pár dní zapríčinila vypadnutie mláďaťa z hniezda. Po smutnom zážitku z Mojša sme sa presunuli do Varína do našej záhrady na Správe NP Malá Fatra vo Varíne.

V závere roku 2021 bol v záhrade Správy NP Malá Fatra v spolupráci so Stredoslovenskou distribučnou a.s. osadený betónový stĺp s hniezdnou podložkou pre bociana bieleho. Rok 2024 je teda už treťou a zároveň doposiaľ najúspešnejšou hniezdnou sezónou.Vo viacerých kútoch Slovenska sme tento rok mohli sledovať skorý prílet bocianov zo svojich zimovísk, pričom inak tomu nebolo ani v prípade „našich“ bocianov. Kým v predošlom roku priletel samec 4.apríla a samica 13.apríla, tento rok pravdepodobne kvôli miernej zime a skoršiemu príchodu jari, prileteli oba jedince v priebehu víkendu 23. – 24. marca, teda o dva, resp. tri týždne skôr ako minulý rok.

O bocianoch je známe, že sa opakovane vracajú k hniezdu, kde už v minulosti hniezdili, čo je prípad aj samca bociana bieleho u nás vo Varíne. Tento samec zahniezdil prvý krát na tomto hniezde v roku 2022. Vieme to vďaka jeho krúžku s jedinečným číslom. Samec bol okrúžkovaný ako mláďa na hniezde v obci Kurima, okres Bardejov, v roku 2019 pánom RNDr. Miroslavom Fulínom CSc. – koordinátorom sčítania bociana bieleho na Slovensku.Tento rok sa podarilo bocianiemu páru úspešne zahniezdiť a v priebehu mája sa vyliahlo päť mláďat. Pracovník Správy NP Malá Fatra našiel pod hniezdom vypadnuté jedno z mláďat, pričom už na prvý pohľad bolo menšie od svojich súrodencov. S najväčšou pravdepodobnosťou bolo vyhodené z hniezda rodičmi, ktorí usúdili, že toto mláďa nie je natoľko životaschopné ako ostatné štyri mláďatá na hniezde. Nám ľuďom sa to môže stať smutné, ba až drastické, avšak v prírode platí, že prežijú len najsilnejší.

Na tohtoročné krúžkovanie sme pozvali aj predškolákov z miestnej materskej školy.  Spoločne s deťmi sme malým bocianom vypísali rodné listy a deti mohli spoločne s pani učiteľkami vymyslieť mená. Jaško, Jerguš, Jonatán a Jolanka dostali krúžky s číslami VE726, VE727, VE728 a VE729. Pani učiteľky Magda, Monika, Zuzka a Zdenka sa stali krstnými mamami týmto tohtoročným bociančatám.Pomocou vysokozdvižnej plošiny okrúžkoval náš kolega tri mláďatá priamo na hniezde a štvrtý bocian bol znesený dole a okrúžkovaný priamo pred očami detí, ktoré mali následne aj jedinečnú možnosť si ho pohladkať a popriať mu veľa šťastia v ďalšom živote. Deti sa dozvedeli aj veľa zaujímavosti z bocianieho života.

Napriek veľkému sklamaniu z Mojša, kde taktiež boli deti z miestnej MŠ, pán starosta aj pán zástupca starostu nachystaní na podobnú peknú a užitočnú akciu, sme radi, že krúžkovanie nám vyšlo aspoň vo Varíne.

Tešíme sa, že sme spojili príjemné s užitočným. Krúžkovanie vtáctva je významná a dôležitá metóda výskumu, vďaka ktorej máme cenné informácie o migrácii či hniezdení jednotlivých druhov. Zároveň považujeme za dôležité absolvovať takéto akcie aj spolu s deťmi, ktoré sa môžu aj takýmto spôsobom dozvedieť zaujímavé informácie z praktickej ochrany prírody.

Ďakujeme za spoluprácu obci Mojš, MŠ Mojš a MŠ Varín. Veríme, že budúci rok sa opäť zídeme a okrúžkujeme spoločne mláďatá na oboch hniezdach.

Ešte pár týždňov bociany u nás vo Varíne na hniezde pobudnú, vyrastú, načerpajú potrebnú energiu a v auguste sa vydajú na dlhú cestu do Afriky. Prajeme im všetko len to dobré v ich ďalšom živote a na bocianích rodičov sa budeme tešiť opäť budúcu hniezdnu sezónu, ktorá bude snáď opäť rovnako úspešná ako tohtoročná.